Materiály používané na nože KudrnaWorks

Nože z mojí dílny KudrnaWorks vyrábím ze špičkových materiálů.

Na nože používám kvalitní nerezové oceli, díky které Vám nože budou sloužit spoustu let. Nerezové oceli snesou hrubší zacházení a zároveň velice dobře drží ostří.

Na rukujeti používám různé druhy materiálů jako jsou exotické dřevo, stabilizované dřevo, epoxid či rohovina, a proto je každý nůž z mé dílny originál.

 

Více o materiálech:

 

 

Ocel N690

 

K výrobě svých nožů používám ocel od rakouské firmy Bohler. Jedná se o jednu z nejlepších nožířských ocelí vhodnou zvláště pro kuchyňské nože. Nůž vyrobený z N690 má několik předností. Asi ta nejzásadnější je, že je korozivzdorný a tudíž méně náročný na údržbu. Nůž tedy je mnohem odolnější vůči vlhkému prostředí, což je v kuchyni zásadní. Další výhoda je, že dobře drží ostří a zároveň se snadno ostří. Dosahovaná tvrdost se pohybuje mezi 58 až 62 HRC. 

IMG_20211117_112302

 

Materiály na rukojetě

Stabilizované dřevo

Na střenky (rukojetě) nožů velice rád používám stabilizované dřevo epoxidovou pryskeřicí. Díky tomu se stabilizované dřevo stane téměř nesmrtelné. Dojde totiž k zpevnění a zvýšení tvrdosti a zároveň se sníží nasákavost. Výsledkem je, že dřevo téměř dále nepracuje (sesychá, praská atd.) a je více odolné vlhkému prostředí, což je u kuchyňských nožů zásadní. Další významný efekt je ten estetický – dřevo se dá různě barvit pomocí pigmentů a tím vznikají nevšední barevné variace. Díky různému stupni tvrdosti dřeva (např. suky), vznikají ještě zajímavější kresby.

 IMG_20211117_111806

Exotické dřeviny

Snažím se všeobecně vybírat tvrdší dřeviny, které jsou více odolné vůči vlhkosti (méně nasákávají), tak aby střenky co nejméně pracovali. Nejvíce používám exotické dřeviny, které vynikají svojí nevšedností a zajímavou kresbou, což umocňuje výsledný estetický efekt.

 IMG_20211117_112708

G10

G10 je moderní sklolaminát, který se vyrábí v mnoha barevných variacích. Je odolný a vhodný do nepříznivých podmínek.  Na nožích ho používám jako vizuální doplněk.

IMG_20211117_112935

 

Všechny nože v mé nabídce vyrábím ručně. Než nůž vznikne musí projít spoustou kroků...od vyřezávání, srovnávání, broušení, lepení, leptání, tvarování rukojetě až po finální moření, voskování či broušení. Ve všech těchto činostech je velký podíl ruční práce a díky tomu je každý nůž originální.