Jak se starat o nůž

I když nože dělám ze špičkových materiálů, které jsou velice odolné, tak i přes to se o ně musíte starat. Zde jsou základní pravidla pro to, aby Vám nůž vydržel co nejdéle:

 

  • Nůž do myčky nepatří - V první řadě je to extrémní vlhko a vařící voda, která nože deformuje. V druhé řadě jsou to chemické prostředky, které znehodnocují celý nůž včetně rukojeti. Zároveň mohou způsobit skrvrny na oceli nože. V neposlední řadě se nože o sebe mohou třít, což způsobuje jejich otupení. Většina odborníků doporučuje čistit nůž pod teplou tekoucí vodou, nikoliv vařící, a  poté ho už jen osušit a uložit.
  • Krájet na správné podložce - Používání správného prkénka je jeden z předpokladů, jak udržet nůž stále v nejlepší kondici. Vyhněte se skleněným, porcelánovým či kamenným prkénkům, které nůž tupí. Je důležité, aby prkénko drželo na svém místě, v opačném případě hrozí, že se prkénko přemístí a může tak dojít k pořezání. Pokud krájíte větší množství zeleniny nebo masa, je důležitý také výběr správné velikosti prkýnka. Na malém prkénku se suroviny rychleji hromadí a krájecí plocha se tak ještě zmenší
  • Ukládání nože - Existuje mnoho různých možností, jak nůž uložit, nejdůležitější ale je zásada, aby se nůž nedostal do kontaktu s jinými materiály a pevně držel na svém místě. Pro skladování nože na bezpečném místě jsou ideální magnetické lišty nebo bloky na nože, které dodají na kráse vaší kuchyňské lince a stejně jako u lišt jsou nože ihned při ruce.